Post Terbaik Blog

Pengikut ana

Ahad, 6 Januari 2013

PUSPAHANAS -SKANDAL GABAN UMNO SONGLAP?
SKANDAL PUSPAHANAS ? PROJEK BELUM SIAP TANAH DAH KENA SAPU-KONSEP PENSWASTAAN KERAJAAN UMNO


RINGKASAN PROJEK 
Puspahanas ialah Projek Pusat Pengajian Pertahanan Nasional  (ala Universiti) bagi menjadi pusat rujukan dan latihan ketenteraan di mana pelatih-pelatih yang lulus akan diberi ijazah apabila tamat pengajian. 
Projek Pusahanas adalah satu projek penswastaan. Bila kita sebut penswastaan maka ini bukan projek progress atau turnkey atau deferred payment ataupun projek PFI.  Pemaju yang menyiapkan projek tidak dibayar kos projek tetapi di anugerahkan tanah kerajaan sebagai balasan menyiapkan projek dengan kos atau modal sendiri.
PIHAK-PIHAK TERLIBAT :
( 1)  PROJEK OWNER : KERAJAAN MALAYSIA/MINDEF
( 2)  PEMAJU/KONTRAKTOR :  AWAN MEGAH S/B (KETUA WANITA UMNO SELANGOR -  RAJA ROPIAH 
( 3) DEEPAK (ASTA CANGGIH S/B) : RAKAN KONGSI ROPIAH (FUNDER KOT)
( 4)  LTAT (Boustead) (TERAKHIR TELIBAT)
PENSWASTAAN
PROJEK PENSWASTAAN PUSPAHANAS IALAH BERMAKSUD KERAJAAN MELANTIK PEMAJU UNTUK MEMBINA SEBUAH PUSAT PENGAJIAN PERTAHANAN NASIONAL (PUSPAHANAS) DENGAN KOS PEMBANGUNAN SEBANYAK RM100JUTA DENGAN BALASAN PEMAJU AKAN DIBERI TANAH KERAJAAN IAITU 3 PLOT TANAH SELUAS LEBIH KURANG 233 HA DI SELANGOR. PEMAJU HENDAKLAH MENGGUNAKAN KOS SENDIRI BAGI MEMBINA PUSPAHANAS TERSEBUT. APABILA  PUSPAHANAS SIAP DIBINA KELAK MAKA BARU 3 PLOT TANAH TADI AKAN MENJADI MILIK SAH PEMAJU.
KRONOLOGI PROJEK
JUNE 2005       – KERAJAAN AWARD PROJEK PUSPAHANAS KEPADA AWAN MEGAH S/B
MAY 2007       - DEEPAK BERCADANG UNTUK MEMBELI TANAH  233HA
NOV 2007         - PM PAK  LAH  ISTIHAR PROJEK PUSPAHANS BERNILAI RM100JUTA DIJANGKA SIAP PADA TAHUN 2011
Link : BACA NI
JULY 2010        – AWAN MEGAH SIGNED JV UNTUK MAJUKAN TANAH DENGAN PIHAK  
KETIGA
DEC 2011        – DEEPAK SAMAN AWAN MEGAH & DLL  TUNTUT  TANAH 233HA
NOV 2012        – DEEPAK ISTIHAR DITIPU OLEH ROPIAH DI MEDIA
DIS 2012          – LTAT(Boustead) BELI SYARIKAT DEEPAK + TANAH ROPIAH DENGAN NILAI     160JUTA
DIS 2012          - SAMAN KE ATAS AWAN MEGAH&DLL DITARIK BALIK OLEH DEEPAK
Nota :
·         12 tahun projek tak siap-siap.
·         Pak Lah Istihar projek Bulan Nov  2007, Bulan Mei 2007 Awan Megah dah nak jual tanah pada Deepak, projek belum buat tanah dah sapu dulu. Bijak2. Bijak merompak.
·         LTAT membayar 30 Juta untuk membeli syarikat Deepak, jumlah yang sama yang telah dibayar oleh Deepak untuk membeli tanah tersebut (ni nak tutup mulut Deepak tapi Deepak cakap : mana cukup)
·         Deepak dah tarik balik saman ke atas Awan Megah selepas pengumunan LTAT membeli syarikat depak dan tanah yang dikaitkan tersebut.
·         LTAT membayar 130 Juta untuk membeli tanah yang masih dimiliki oleh mindef mengikut undang-undang.
·         Kenapa kontrak tak dibatalkan apabila Awan Megah gagal menyiapkan projek dalam masa yang ditetapkan. Siap dapat untung dulu 130 Juta yang dibayar oleh LTAT . Pelik-pelik berbelit-belit transaksi, almaklumlah nak menipu kena canggih.
PENYELEWENGAN :
1)      PROJEK TAK SIAP, PEMAJU TAK MENGIKUT TERMA PERJANJIAN. PROJEK SEPATUTNYA SIAP 2011. –LANGGAR KONTRAK, KERUGIAN SIBIL OLEH KERAJAAN
2)      BAGAIMANA PROJEK KERAJAAN BERNILAI 100 JUTA DISERAH KEPADA KETUA WANITA UMNO, ADAKAH TENDER DIBUKA DIBUAT? –SALAHGUNA KUASA, RASUAH
3)      KENAPA TANAH BOLEH DIJUAL SEJAK 2007 (DEEPAK) WALAUPUN PROJEK BELUM SIAP-PENIPUAN 
4)      KENAPA LTAT (BOUSTEAD) MEMBELI SYARIKAT DEEPAK DENGAN NILAI 30JUTA SEDANGKAN SYARIKAT ITU TIDAK BERNILAI MALAH ADA HUTANG -SALAHGUNA  KUASA
5)      KENAPA LTAT MEMBELI BALIK TANAH YANG BELUM SEMPURNA HAKMILIK PENJUAL (AWAN MEGAH BELUM BERHAK KE ATAS TANAH TERSEBUT KERANA  BELUM MENYIAPKAN PROJEK PUSPAHANAH) –SALAHGUNA KUASA
6)      JIKA TANAH SUDAH DITUKARMILIK KEPADA PEMAJU BERMAKNA KERAJAAN RUGI RM100-KOS PEMBINAAN + RM160JUTA YG DIBAYAR OLEH LTAT. JUMLAH 260JUTA (LEBIH RM10 JUTA DARI SKANDAL NFC)-SALAHGUNA KUASA
KESIMPULAN
ORANG YANG PALING BERUNTUNG KAT PROJEK INI ADALAH RAJA ROPIAH : PROJEK TAK BUAT DAPAT 130 JUTA. BES KAN BISNES MACAM NI. (KAK IJAT MESTI TERSENYUM)
PENUTUP
KITA PUN TAK TAHU STATUS PROJEK TERSEBUT KERANA SEMUA PIHAK KECUALI DEEPAK  JADI PEKAK DAN BISU, PM SENYAP, MENTERI MINDEF SENYAP, MINDEF SENYAP, ROPIAH PUN SENYAP, JADI RAKYAT MENGANGGAP IANYA BELUM SIAP. JIKA PROJEK BELUM SIAP MAKA PERJANJIAN PENSWASTAAN INI MENJADI TERBATAL MAKA HAKMILIK TANAH MESTILAH BELUM BERTUKAR TANGAN KEPADA PEMAJU (AWAN MEGAH). KALAU PROJEK BELUM SIAP TANAH DAH DI BAGI KEPADA PEMAJU AWAL-AWAL ITU BUKAN PROJEK PENSWASTAAN, ITU PROJEK PENGKAYAAN. MENGKAYAKAN  KRONI. JANGAN CAKAP TOKEH KARPET JE NAK BUAT PROJEK, TOKEH BABI KHINZIR PUN TAK NAK JUAL BABI KHINZIR TAPI NAK BUAT PROJEK KALAU MACAM NI PUNYA UNTUNG. ‘WTF’ PUNYA UMNO (BAB MAKI HAMUN GUA SERAH KAT BRO ISA)
YANG MENJADI TANDATANYA ??? KENAPA LTAT BOLEH BELI TANAH DIA SENDIRI???  TAK RETI   KE ATAU BAHASA KASARNYA BODOH KE APE??ATAU ADA TANGAN GHAIB ARAHAN DARI MENTERI? INILAH DIA WAJAH UMNO DULU KINI DAN SELAMANYA MEROMPAK DUIT RAKYAT.  
WAJIB UBAH KALAU TAK UBAH MEMANG BANKRAP MALAYSIA.
-unclemajid.com -

Tiada ulasan:

Catat Ulasan