Post Terbaik Blog

Pengikut ana

Isnin, 20 Februari 2012

Surat Pertubuhan Hindu Sangam Bukti Jelas Anwar Tak Jejas AkidahSurat dari Pertubuhan Hindu Sangam menjelaskan upacara Aarathi, yang membabitkan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim tempoh hari sekadar upacara tradisi BUKAN agama.

Sejak seminggu lalu, blogger Umno-APCO memainkan isu ini sebagai membalas isu kehadrian Najib Altantuya pada sambutan Thaipusam (perayaan keagamaan menghormati Dewa Hindu, Dewa Murugan) pada 7 Februari lalu sedangkan Anwar hanya menghadiri perayaan kebudayaan Ponggal di Batu Gajah, Perak, pada 29 Januari lalu.

Berikut adalah inti pati surat yang dikeluarkan bertarikh semalam.

18 Februari 2012

Kepada Sesiapa Yang Berkenaan,

Salam Sejahtera,

Upacara mengambil 'Aarathi' merupakan satu istiadat yang diamalkan oleh Kaum India sejak turun temurun. Adat ini mempunyai maksud saintifik dan sehingga kini masih diamalkan oleh Kaum India di seluruh dunia.

Oleh yang demikian, Malaysia Hindu Sangam ingin menegasakan bahawa mengambil 'Aarathi' merupakan satu upacara tradisi dan tidak patut dikaitkan dengan agama. Malah upacara ini diamalkan untuk menyambut pengantin-pengantin baru, kelahiran anak, menyambut orang-orang kebesaran dan juga pelbagai upacara mulia.

Sekian,

Salam Satu Malaysia.

(Tandatangan)

RS MOHAN SHAN,
PRESIDEN
MALAYSIA HINDU SANGAM

1 ulasan:

  1. Assalamualaikum dan Salam Perjuangan...
    Datang menziarah... semoga saudara sekeluarga dirahmati Allah SWT selalu...Amin.

    BalasPadam