Post Terbaik Blog

Pengikut ana

Jumaat, 14 September 2012

Filem Menghina Nabi Cetus Serangan Maut

Orang ramai di hadapan kedutaan AS di Kaherah semasa protes terhadap
apa yang mereka katakan adalah sebuah filem yang dihasilkan
di Amerika Syarikat yang menghina Nabi Muhammad

Duta AS ke Libya terbunuh, bersama-sama dengan 3 rakyat Amerika lain, dalam rusuhan ke atas konsulat di Libya

Pengeluar filem Israel yang berpengkalan di California terpaksa menyembunyikan diri selepas filemnya yang menghina Nabi Muhamad mencetuskan kemarahan orang-orang Islam yang merusuh dan menyebabkan kematian duta AS, Chris Stevens dan tiga yang lain.

Bacile, seorang lelaki misteri yang mengenal pasti dirinya sebagai Yahudi Israel memberitahu bahawa dia adalah seorang pemaju hartanah di California, menulis dan mengarahkan filem $ 5 juta, yang katanya telah dibiayai dengan bantuan lebih daripada 100 penderma Yahudi. Dia tidak mengenal pasti apa-apa daripada mereka.

Penunjuk perasaan bertindak balas membakar Konsulat AS di Benghazi

Bacile kini dalam ketakutan mengenai keselamatan keluarganya di Mesir, di mana kedutaan AS di Kaherah juga telah diserang oleh perusuh yang marah dengan filem tersebut.

Steve Klein, seorang perunding filem tersebut berkata mereka telah menjangka filem tersebut pasti akan membuat umat Islam marah.

Orang ramai merobek bendera Amerika di Kedutaan Amerika di Kaherah

Klein berkata beliau juga memberi amaran Bacile bahawa dia boleh menjadi "Theo seterusnya van Gogh," merujuk kepada pembikin filem Belanda yang telah dibunuh oleh pelampau Islam pada tahun 2004 selepas membuat sebuah filem yang telah dianggap sebagai menghina Islam. SUMBER

Tiada ulasan:

Catat Ulasan