Post Terbaik Blog

Pengikut ana

Isnin, 21 November 2011

Krisis harga kelapa di Ganu

RM 3 Sebiji di Terengganu

Oleh: sangkancil

KUALA TERENGGANU - Ramai pengguna terutamanya suri rumah terkejut mendapati harga kelapa meningkat antara RM2.50 hingga RM3 sebiji dan beberapa penjual berkata kenaikan itu kerana bekalan yang berkurangan.

Menurut mereka, harga kelapa mula meningkat sejak beberapa hari lalu dan santan segar pula dijual dengan harga RM9 satu kilogram.

Yusof Abdullah, 43 peniaga kedai runcit di sini berkata sebelum ini kelapa dijual antara RM1.20 dan RM2 sebiji, bergantung pada saiz dan dia terpaksa menjual dengan harga tinggi daripada biasa kerana kurang mendapat bekalan.

"Pembekal juga menjual dengan harga lebih tinggi berbanding kebiasaan," katanya.

Sementara itu, penjual nasi dagang Fatimah Awang, 46, berkata harga nasi dagang sekarang dijual RM2.50 sebungkus kerana kenaikan harga bahan asas termasuk kelapa.

"Sekarang susah hendak cari nasi dagang dengan harga lebih rendah seperti dahulu terutama di bandar ini," katanya.

Katanya, kenaikan harga kelapa itu bukan sahaja melibatkan peniaga nasi dagang tetapi juga peniaga makanan yang lain.

Pihak Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Terengganu ketika dihubungi berkata ia akan menyiasat kenaikan harga kelapa, sementara pengarahnya Hasan Jusoh meminta pemborong kelapa menghubungi bahagian operasi Fama untuk mendapatkan bekalan jika perlu.

Beliau berkata Fama akan berusaha mendapatkan bekalan kelapa tempatan dan import dalam mengatasi masalah kekurangan bekalan di negeri ini. - Bernama

Kelapa buat pening kepala (Arkib)


SANTAN PULAK NAIK HARGA


Kelapa dikatakan berkurangan di Terengganu yang banyak mempunyai pokok kelapa, menyebabkan harga santan segar kini meningkat pada harga RM9 sekilo berbanding RM6 sekilo bulan lalu.

Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Terengganu, Hasan Jusoh berkata antara punca kekurangan kelapa ialah pekebun lebih banyak menjual kelapa muda kerana harganya lebih tinggi.

Beliau berkata harga runcit kelapa muda sekarang ialah RM2.50 sebiji sementara di peringkat ladang antara RM1.00 hingga RM1.50 sebiji.

Harga kelapa tua ialah 70 sen sebiji.

Beliau berkata kekurangan kelapa turut berlaku di negeri lain.

"Sehubungan kekurangan ini, kami sedang cuba mendapatkan bekalan kelapa dari pengimport untuk mengatasi masalah yang dihadapi," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan