Post Terbaik Blog

Pengikut ana

Jumaat, 23 Disember 2011

Fahami Rahsia Kemenangan Erdogan

Logo Mentol Parti Keadilan dan Pembangunan Turki
Erdogan dan Abdullah Gull pemimpin duo

Pengiklan mendedahkan identiti rakan pakatan rahsia AKP

Turki Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) secara konsisten menang pilihan raya kerana ia mensasarkan segmen masyarakat yang tidak berminat dalam politik dan bukan bertujuan mesej pada pengundi terasnya, pengiklan terkemuka. Parti Rakyat Republikan terlambat segmen ini kerana ia lebih suka untuk memilih pergaduhan dengan AKP, kata Ilyas Başsoy
AKP yang memerintah boleh mendapatkan 60 peratus undi dalam pilihan raya akan datang jika parti-parti pembangkang tidak mengubah strategi mereka dan terus hilang "politicless" segmen, Ateş Ilyas Başsoy (R) memberitahu Daily News. Gambar BERITA HARIAN, Hasan ALTINIŞIK

AKP yang memerintah boleh mendapatkan 60 peratus undi dalam pilihan raya akan datang jika parti-parti pembangkang tidak mengubah strategi mereka dan terus hilang "politicless" segmen, Ateş Ilyas Başsoy (R) memberitahu Daily News. Gambar BERITA HARIAN, Hasan ALTINIŞIK

Barçın Yinanç barcin.yinanc @ hurriyet.com.tr

Satu tinjauan yang dikeluarkan minggu ini telah mendedahkan bahawa sokongan kepada kerajaan berkembang pesat manakala populariti parti pembangkang utama menjunam. Trend bercakap untuk Keadilan dan populariti berterusan Parti Pembangunan (AKP) dan kejayaan pilihan raya, yang mungkin berpunca dari kebolehan untuk sasaran besar segmen masyarakat yang tidak berminat dalam politik, mengikut kepada pengiklan Ateş Ilyas Başsoy.

Pihak The People pembangkang Republikan yang utama (CHP), pula telah benar-benar lulus ke atas segmen itu, yang telah kini menjadi yang terbesar "berkuat kuasa politik" di Turki, sebagai ia terus kepada sasaran bahagian pilihan raya teras sendiri yang, berkata Başsoy, yang pengarang "Mengapa AKP menang, mengapa CHP kehilangan."

Tirai keangkuhan CHP, Başsoy berkata dalam satu temu bual pada minggu ini dengan Berita Harian Hürriyet.

Abdullah Gül dan Erdoğan, kedua-duanya hebat, memutuskan untuk tidak mensasarkan bahagian pilihan raya teras mereka, kerana mereka akan mengundi bagi mereka pula. Mereka memutuskan untuk sasaran pertengahan - mereka yang tidak berminat dalam politik.

Mengapa AKP menang dan CHP tumpas?

AKP menang kerana membuat pakatan dengan parti yang dibentuk oleh semua "Selim Türkhans" (STP), [orang umum negara]. CHP mengabaikan STP. Selim Türkhan "politicsless" [] tidak terlibat dalam politik. Beliau tidak berminat dalam politik. Penganalisis Turki dan asing mempunyai masalah untuk menganalisis AKP, yang merupakan suatu pihak pascamoden dan pemimpin, Recep Tayyip Erdoğan, seperti Michael Jakson - orang yang sangat berbeza seperti beliau. Separuh daripada orang-orang yang mengundi untuk AKP berminat dalam pencapaian itu AKP, dalam apa yang ia lakukan dalam sektor kesihatan sebagai contoh. Terdapat telah tiada tempoh dalam sejarah Turki apabila undi semua Türkhans Selim pergi ke hanya pihak. Terdapat telah tiada tempoh dalam sejarah Turki moden di mana parti-parti pembangkang telah jadi bisu. Yang membuat analisis yang terbaik tentang dirinya sendiri dan STP AKP. Dan mereka lakukan persepsi pengurusan yang terbaik.

Apa yang kamu maksudkan oleh pihak pengurusan persepsi?

Publisiti yang terbaik hanya boleh meningkatkan undi anda dengan 1 atau 2 peratus. CHP selepas publisiti. [Presiden] Abdullah Gül dan Erdoğan, kedua-duanya hebat, memutuskan untuk tidak mensasarkan bahagian pilihan raya teras mereka, kerana mereka akan mengundi bagi mereka pula. Mereka memutuskan untuk sasaran pertengahan - mereka yang tidak berminat dalam politik. Mereka terus berkata, "Kami berada di sini untuk berkhidmat." Pada setiap langkah mereka mengambil, ada strategi ini. CHP terus dalam pertempuran selama tiga tahun dan sembilan bulan dan dalam tempoh tiga bulan yang lalu, menggunakan sokongan kewangan yang besar yang diberikan oleh [negeri kepada semua pihak] untuk perkara-perkara yang merayu hanya kepada pengundi teras mereka. Anda perlu untuk menguruskan persepsi walaupun tiga tahun sebelum pilihan raya.

Anda menggunakan satu analogi aprikot untuk menjelaskan pengundi yang AKP.

Jika kita melihat pada 50 peratus AKP mendapat [dalam pilihanraya 2011], pertama semua 10 peratus pengundi yang teras: Mereka adalah Islamis radikal - mereka adalah teras yang aprikot. Dengan pilihan raya pada tahun 2002, tambahan 15 peratus datang mengelilingi teras; mereka konservatif yang melarikan diri dari pihak sayap kanan yang lain. Jadi 25 peratus mengundi untuk AKP atas sebab-sebab politik. Tetapi 25 peratus bahagian buah-buahan di sekeliling teras -, ia boleh reput dan dapat dipisahkan. Itulah mengapa AKP memberi tumpuan lebih kepada bahagian ini. [Semasa, bukan teras] 25 peratus mereka yang tertarik dengan bau yang aprikot, "politicsless" segmen yang mendapat terbawa-bawa oleh retorik AKP kestabilan dan pembangunan.

Anda tuntutan teras CHP adalah lebih besar.

Mereka yang mengundi tanpa syarat untuk CHP adalah lebih besar daripada mereka berbuat begitu juga untuk yang AKP. Dua puluh lima peratus undi yang diterima oleh AKP semua undi politik. Dari segi ini, CHP adalah sebuah parti yang lebih besar daripada AKP, kerana hanya melalui retorik politik, ia boleh mendapatkan lebih banyak undi daripada AKP. CHP mempunyai satu kuasa yang tidak menyedari. Jika ia hanya boleh membangunkan satu strategi untuk menambah kepada teras yang, ia juga boleh menerima 50 peratus undi dalam pilihan raya akan datang.

Selagi ada segmen "politicsless" di Turki, CHP hanya boleh mendapatkan yang jauh dengan politik. CHP tidak dapat melihat bahawa, jadi kira berapa banyak mengkritik AKP, ia tidak boleh mendapatkan satu undi tunggal dari bahagian pilihan raya teras AKP. CHP mengambil bertarung dengan mentaliti politik AKP dan dengan itu terlambat ramai orang-orang "politicsless". CHP menarik beribu-ribu dan bahkan juta untuk perhimpunan pilihan raya. Tetapi mereka marah apabila saya bertanya di mana 14 juta di Istanbul. Tetapi beribu-ribu CHP melihat tirai itu. Tetapi Türkhans Selim menutup tingkap apabila terdapat bunyi yang terlalu banyak dalam perhimpunan, dan menukar saluran apabila ia melihat polemik politik.

Malah dalam buku bertulis apabila [Mustafa Kemal] Atatürk masih hidup dalam tahun 1930-an kira-kira pembaharuan republik, timbul cakap-cakap mengenai jalan-jalan baru, bangunan baru. Dalam lagu terdiri untuk ulang tahun ke-10 Republik, ia berkata, "Kami meliputi empat penjuru negara dengan jaring besi [rel jalan]. CHP itu masih belum mampu untuk menawan ini dinamik.

Jadi, anda mengatakan bahawa "pihak Atatürk," tidak mampu untuk menganalisis Atatürk.

Erdoğan adalah untuk melihat yang terbaik apa yang Atatürk tidak. Sebenarnya, ia adalah mudah untuk meyakinkan pengundi "politicsless". Bagaimanapun, untuk mendapatkan undi daripada teras pihak lain adalah sukar kerana pemisahan atom.

Yang sebenarnya "Selim Türkhan?"

Beliau adalah orang yang sibuk dengan kehidupan seharian: pragmatis, Machiavellist. Bagi 10 tahun yang lalu, dia telah mengundi untuk orang-orang yang telah membawa penyelesaian yang praktikal dan kehidupan seharian lebih mudah. Mereka tidak ragu-ragu kerana mereka telah mengundi dengan tegas untuk itu AKP. Selim Türkhans seperti bangunan besar, jalan besar. Mereka mahu dilayan dengan berperikemanusiaan di hospital-hospital dan tidak peduli jika dalam masa 10 tahun, sistem kesihatan mungkin runtuh. Mereka melihat kepada [sekarang].

Selim Türkhan tidak mahu Turki kecewa baki antarabangsa.

Turki bekerja di semua negara-negara jiran. Jika kita menjadi lebih pemencilan, jika terdapat embargos yang dikenakan ke atas Turki, ekonomi mungkin akan terjejas dan ini bermakna kerugian dalam kehidupan sehari-hari Selim Türkhan. Dia berkata, "Mari kita bersama-sama dengan Amerika Syarikat, dan orang-orang Arab. Ia baik untuk flex otot kita menentang Israel dari semasa ke semasa. "Tetapi Machiavellist Selim Türkhan juga akan mengatakan tidak pergi ke laut terlalu banyak antagonizing Israel. Dia akan berkata, "Bukankah modal Yahudi yang memerintah dunia? Antagonizing Israel juga akan membawa kita ke tercedera. "

Tetapi populariti beberapa Erdoğan berkata telah meningkat disebabkan cabaran kepada Amerika Syarikat dan Israel.

Saya berfikir Erdoğan kini berada di persimpangan: Sekiranya sasaran politik 25 peratus daripada pengundi terasnya atau 25 peratus? Jika ia mendapat terbawa-bawa oleh pengundi terasnya, ia akan melakukan kesilapan yang sama sebagai CHP. Jika [Erdoğan] terus menyerang kira-kira, dia akan mendapat 60 peratus pada pilihan raya akan datang.

Tetapi, adakah ini hanya satu persepsi? Tidak ada satu realiti di sebalik persepsi bahawa?

Pada tahun 2002, ada apa-apa, tetapi terdapat tiada bangkangan. Oleh itu, AKP menang. Tetapi kemudian, jelas, [seterusnya] menang kerana pencapaiannya. Ia akan menjadi bodoh untuk mengaitkan, CHP tidak, kejayaan besar AKP arang batu bebas yang diagihkan di shantytowns.

Mengapa CHP terlepas STP?

CHP masih berpendapat ia adalah pemilik negara ini dan ada orang lain buat sementara waktu berkuasa. Ia adalah angkuh bahawa ia tidak boleh membuat analisis yang mudah. Mereka semua elitists republik. Kebanyakan dari mereka telah datang kepada mereka kedudukan dari atas, tidak seperti kader AKP, yang membuat cara mereka dari jalan-jalan.

Advertiser reveals identity of AKP’s secret coalition partner

Turkey’s Justice and Development Party (AKP) consistently wins elections because it targets a segment of society that is disinterested in politics instead of aiming its message at its core electorate, a leading advertiser says. The Republican People’s Party misses this segment as it prefers to pick fights with the AKP, says İlyas Başsoy
The ruling AKP can get 60 percent of the votes in the next elections if opposition parties don’t change their strategies and keep on missing the “politicless” segment, Ateş İlyas Başsoy (R) tells the Daily News. DAILY NEWS photos, Hasan ALTINIŞIK

The ruling AKP can get 60 percent of the votes in the next elections if opposition parties don’t change their strategies and keep on missing the “politicless” segment, Ateş İlyas Başsoy (R) tells the Daily News. DAILY NEWS photos, Hasan ALTINIŞIK

Barçın Yinanç barcin.yinanc@hurriyet.com.tr

A poll released this week has revealed that support for the government is rapidly growing while the main opposition’s popularity is plummeting. The trend speaks to the Justice and Development Party’s (AKP) continual popularity and electoral success, which may stem from its ability to target the large societal segment that is disinterested in politics, according to advertiser Ateş İlyas Başsoy.

The main opposition Republican People’s Party (CHP), meanwhile, has completely passed over the segment, which has now become the biggest “political force” in Turkey, as it continues to target its own core constituency, said Başsoy, who is the author of “Why the AKP wins, why the CHP loses.”

The CHP’s arrogance blinds it, Başsoy said in an interview this week with the Hürriyet Daily News.

Abdullah Gül and Erdoğan, the fabulous duo, decided not to target their core constituency, since they will vote for them anyway. They decided to target the middle – those disinterested in politics.

Why does the AKP win and the CHP lose?

The AKP wins because it makes a coalition with the party formed by all the “Selim Türkhans” (STP), [the everyman of the country]. The CHP ignores the STP. Selim Türkhan is “politicsless” [apolitical]. He is not interested in politics. Turkish and foreign analysts have trouble analyzing the AKP, which is a postmodern party and its leader, Recep Tayyip Erdoğan, is like Micheal Jakson – very different people can like him. Half of those who voted for the AKP are interested in the achievements of the AKP, in what it did in the health sector for example. There has been no period in Turkish history when the votes of all Selim Türkhans went to just one party. There has been no period in modern Turkish history where the opposition parties have been so dumb. The one that makes the best analyses about itself and the STP is the AKP. And they do the best perception management.

What do you mean by perception management?

The best publicity can only increase your votes by 1 or 2 percent. The CHP is after publicity. [President] Abdullah Gül and Erdoğan, the fabulous duo, decided not to target their core constituency, since they will vote for them anyway. They decided to target the middle – those disinterested in politics. They kept saying, “We are here to serve.” At every step they took, there was this strategy. The CHP continued its in-fighting for three years and nine months and in the last three months, used the huge financial support given by the state [to all parties] for things that appealed only to their core electorate. You need to manage perception even three years before elections.

You use an apricot analogy to explain the AKP’s voters.

If we look at the 50 percent the AKP got [in the 2011 elections], there is first of all a 10 percent core electorate: They are radical Islamists – they are the core of the apricot. With the elections in 2002, an additional 15 percent came to surround the core; they are the conservatives escaping from other right-wing parties. So 25 percent voted for AKP for political reasons. But the 25 percent is the fruity part around the core – it can rot and get separated. That’s why the AKP focuses more on this part. The [current, non-core] 25 percent are those attracted to the smell of the apricot, the “politicsless” segment that gets carried away by the AKP’s rhetoric of stability and development.

You claim the CHP’s core is much bigger.

Those voting unconditionally for the CHP are much bigger than those doing likewise for the AKP. Twenty-five percent of the votes received by the AKP are all political votes. In this sense, the CHP is a bigger party than the AKP, since just through political rhetoric it can get more votes than the AKP. The CHP has a power that it is unaware of. If it could only develop a strategy to add to that core, it could even receive 50 percent of the votes in the next elections.

As long as there is a “politicsless” segment in Turkey, the CHP can only get that far with politics. The CHP can’t see that, so matter how much it criticizes the AKP, it cannot get one single vote from the AKP’s core constituency. The CHP picks a fight with the AKP’s political mentality and thus misses those “politicsless” masses. The CHP draws thousands and even a million to its election rallies. But they get mad when I ask where the other 14 million in Istanbul are. But the thousands the CHP sees blinds it. But the Selim Türkhans close the window when there is too much noise in the rallies, and change the channel when it sees political polemics.

Even in the book written when [Mustafa Kemal] Atatürk was alive in the 1930s about republican reforms, there is talk about new roads, new buildings. In the song composed for the 10th anniversary of the Republic, it says, “We covered the four corners of the country with iron nets [rail roads]. The CHP has not been able to capture this dynamic.

So you say that “the party of Atatürk,” was unable to analyze Atatürk.

Erdoğan was the one to see best what Atatürk did. Actually, it is easy to convince the “politicsless” electorate. But getting votes from another party’s core is as difficult as splitting the atom.

Who actually is “Selim Türkhan?”

He is a person busy with everyday life: a pragmatist, a Machiavellist. For the past 10 years, he or she has been voting for those who have brought practical solutions and made his or her everyday life easier. They are not undecided because they have been voting resolutely for the AKP. The Selim Türkhans like big buildings, big roads. They want to be treated humanely in hospitals and do not care if in 10 years’ time the health system might collapse. They look to the [present day].

Selim Türkhan does not want Turkey to upset international balances.

Turks are working in all neighboring countries. If we become more isolationist, if there are embargos imposed on Turkey, the economy might be affected and that means losses in the everyday life of Selim Türkhan. He says, “Let’s get along with the U.S., and the Arabs. It’s fine to flex our muscle against Israel from time to time.” But the Machiavellist Selim Türkhan will also say don’t go overboard too much antagonizing Israel. He would say, “Isn’t it Jewish capital that rules the world? Antagonizing Israel will also get us hurt.”

But some say Erdoğan’s popularity has increased due to his challenge to the United States and Israel.

I think Erdoğan is now at a crossroads: Should it target the political 25 percent of its core electorate or the other 25 percent? If it gets carried away by its core electorate, it will make the same mistake as the CHP. If [Erdoğan] continues to strike the balance, he will get 60 percent in the next elections.

But is this just a perception? Isn’t there a reality behind that perception?

In 2002 there was nothing, but there was no opposition. So the AKP won. But then, obviously, it [subsequently] won due to its achievements. It will be foolish to attribute, as the CHP does, the AKP’s huge success to the free coal that is distributed in shantytowns.

Why has the CHP missed the STP?

The CHP still thinks it is the owner of this country and that others are temporarily powerful. It is so arrogant that it can’t even make a simple analysis. They are all republican elitists. Most have come to those positions from above, not like the AKP cadres, who made their way up from the streets.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan